in ,

Nakstad forventer flere pandemier i vår levetid

Espen Nakstad

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror at vi vil være i forkant av viruset med justerte coronavaksiner om fem år. Derfor mener han pandemien etter hvert vil prege oss lite i hverdagene fremover. Skjønt én ting tror han vil vedvare i flere år:

– Det eneste er nok at vi fortatt bør holde oss hjemme ved luftveissymptomer og tenke mer over håndhygiene og smittevern, særlig i vinterhalvåret. Det vil gi store gevinster på sykefraværet og færre alvorlige infeksjoner, særlig hos barn, sier han til VG.


Siden koronaviruset er mer stabilt mot endringer enn de fleste influensavirus tror Nakstad at det derfor er mulig at sykdommen om noen år bare vil kunne dukke opp i noen få land i verden.

Venter flere pandemier

– Dette betinger at vaksiner med tilstrekkelig langvarig effekt tilbys alle og at ikke nye mutasjoner reduserer effekten for mye eller for raskt, sier han.

Med befolkningsvekst og tetthet mellom mennesker og ville dyr, spesielt i Asia, øker faren for nye pandemier.

– Det vil derfor ganske sikkert komme nye pandemier i vår levetid. De kan bli både mildere enn den vi har nå, slik som svineinfluensaen i 2009, og verre slik som spanskesyken var for 100 år siden.

I fremtiden tror han imidlertid Norge vil være bedre rustet til å møte pandemier.

Over 124.000 smittede i Norge

Hittil har 124.557 nordmenn vært registrert som koronasmittet siden pandemien startet, viser VGs statsistikk. 783 personer er døde som følge av viruset. I skrivende stund er det 81 personer innlagt med covid-19-smitte på norske sykehus, herav 32 på intensivavdelingene.

På verdensbasis er 3,5 millioner mennesker døde av koronavirus, ifølge statistikk fra WHO. Og det er nær 170 millioner registrerte smittetilfeller. Globalt er det satt over 1,5 milliarder vaksiner.

Dersom man ser dødsfall opp mot befolkningsstørrelsen har Ungarn blitt hardest rammet. Her er det registrert 302,95 koronadødsfall per 100.000 innbygger. Tsjekkia og Bosnia Herzegovina følger på med 281,36 og 280,24 koronadødsfall per 100.000 innbygger. For Brasil er tallet 213,79.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Petter Uteligger og Svein Stang

Petter Uteligger og Sveins herlige avsløring: Endelig blir dette en realitet

Danskene åpner for reiser i EU