Forskning Ny forskning: rolige gåturer kan forhindre tidlig død

Ny forskning: rolige gåturer kan forhindre tidlig død

-

- Reklame -

Vi vet alle at fysisk aktivitet er bra for helsa, men visste du at det ikke er de store dosene aktivitet som skal til for å få stor helsegevinst? 

NRK forteller idag om en ny studie som er utført i Norge, Sverige, England og USA. Den fastslår at moderat aktivitet betraktelig kan forhindre tidlig død.

Metastudien har sett på sammenhengen mellom fysisk aktivitet og dødelighet hos over 36.000 personer. Alle personene over 40 år. Studien delte personene inn i grupper i henhold til hvor aktive de var iløpet av uken. Den minste aktive gruppen beveget seg bare 15 minutter i uken i det som kalles for «litt rask gange».

Den mest aktive gruppen beveget seg i snitt 38 minutter daglig i «litt rask gange.»

– Det er snakk om svært moderat aktivitet, som folk flest neppe tenker på som trening. Bare det å parkere bilen eller gå av bussen litt lenger unna butikken er positivt, sier Ulf Ekelund, som er professor i idrettsmedisin ved Norges idrettshøgskole (NIH) til NRK.

Stor forskjell 

Studieperioden varte i seks år, og iløpet av de årene viste det seg at det var stor forskjell på hvor mange som døde i henhold til hvilket aktivitetsnivå de hadde. Fem ganger så mange fra gruppen med minst aktivitet døde i forhold til dem som var i gruppen blant de mest aktive.

- Reklame -

Det var også stor forskjell fra gruppen av de minst aktive til gruppen av de «nest minst aktive.» Denne gruppen beveget seg i snitt 6 minutter daglig. Dobbelt så mange døde i den mest «slappe» gruppen.

Resultatene fra studie er positivt fordi den viser at litt økning i fysisk aktivitet har mye å si for helsa.

– Det er ikke så mye aktivitet som trengs for å øke helsen. Det enkle budskapet er at man bør sitte mindre og bevege seg mer og oftere, men man trenger ikke «trene», sier Ekelund til NRK.

Sosialnytt har tidligere skrevet om 8 helseeffekter daglige gåturer kan gi deg. Nedenfor får du dem repetert.

1. Forbedrer mental helse

En av de viktigste fordelene med å gå er at det kan forbedre humøret ditt. Ifølge Mayo Clinic, kan regelmessige gåturer bidra til å forbedre symptomer på depresjon og angst.

2. Effektivt i forhold til vekttap

Forskere ved Harvard Medical School fant at det å gå regelmessig kan redusere effektene av 32 fedmefremmende gener i menneskekroppen.

3. Reduser risikoen for visse kreftformer

To studier fra American Society for Clinical Oncology viste at det å gå tre timer i uka kan halvere risikoen for å dø av bryst- eller tarmkreft.

4. Styrker immunforsvaret

Å gå minst 30 minutter om dagen har blitt påvist at øker nivået av celler i kroppens immunsystem i en studie utført ved Appalachian State University i North Carolina.

5. Kan være effektivt for å forebygge diabetes

American Diabetes Association sier at «gåturer hjelper kroppen din til å bruke insulin bedre», og dette kan inkludere en daglig rask spasertur etter måltider.

6. Reduserer lysten på søtsaker

Studier fra University of Exeter fant at det å gå i bare 15 minutter kan bidra til å dempe trang til sukkerholdige matvarer. Det ble også funnet at å gå reduserte behovet for sukker under stressende situasjoner.

7. Forbedring av kardiovaskulær helse

En av fordelene med å vandre er at det fremmer helsen til hjertet vårt. En studie fra Harvard Medical School fant at det å gå rundt 20 minutter om dagen kan redusere risikoen for hjertesykdom med 30%.

8. Øker mobilitet resten av livet

En studie av American Medical Association konkluderte med at en av de største fordelene med å gå er at det fremmer bedre fysisk helse hos personer i alderen 70 til 89. De som fikk regelmessig mosjon i sine yngre år, reduserte dramatisk deres sjanser for å få en fysisk funksjonshemning senere i livet.

Som du ser så er det en rekke helsegevinster av å gå daglige turer. Hva venter du på? Finn frem turskoene og kom deg ut! Del gjerne artikkelen med venner og familie! 

Lik oss på Facebook for flere saker:

Siste nytt

Prinsesse Märtha Louise fyller 48 år i dag – se det nydelige bildet Kongehuset har publisert i anledning dagen

I dag fyller prinsessen 48 år.  Det har vært et år med et stort medietrykk på prinsessen vår. Da nyheten...

Her befrir brødrene en havørn som har satt seg fast i en felle – tar en uforglemmelig selfie

Brødrene Michael og Niel Fletcher var ute og gikk tur i skogen en høstdag, da de kom over en...

240 norske ungdommer synger Bohemian Rhapsody – nå går videoen viralt

Første skoledag er en stor dag, enten du begynner i førsteklasse, femteklasse, første dag på ungdomsskolen eller på videregående...

Paret har prøvd å få barn i åtte år. Men så får de en overraskende beskjed

Ashley og Tyson Gardner hadde prøvd å få barn i åtte år. De holdt nesten på å gi opp,...

Datteren kaller moren sin for «feit» – Morens tilsvar er noe alle foreldre burde få med seg

Da Allison Kimmey gikk på videregående, var hun besatt av å ha den perfekte kroppen. "Jeg begynte å utvikle en...

Faren fikk Alzheimers og husket ikke lenger sin egen familie – Da fikk sønnen en idé

Har du kjent eller kjenner du noen med Alzheimers eller annen demens? Da vet du at det er en...

Populære

Du liker nok disseRELATERT
Anbefalt for deg

Neste artikkel ⬇