torsdag, februar 27, 2020
Forskning Ny forskning: rolige gåturer kan forhindre tidlig død

Ny forskning: rolige gåturer kan forhindre tidlig død

-

Vi vet alle at fysisk aktivitet er bra for helsa, men visste du at det ikke er de store dosene aktivitet som skal til for å få stor helsegevinst? 

NRK forteller idag om en ny studie som er utført i Norge, Sverige, England og USA. Den fastslår at moderat aktivitet betraktelig kan forhindre tidlig død.

Metastudien har sett på sammenhengen mellom fysisk aktivitet og dødelighet hos over 36.000 personer. Alle personene over 40 år. Studien delte personene inn i grupper i henhold til hvor aktive de var iløpet av uken. Den minste aktive gruppen beveget seg bare 15 minutter i uken i det som kalles for «litt rask gange».

Den mest aktive gruppen beveget seg i snitt 38 minutter daglig i «litt rask gange.»

– Det er snakk om svært moderat aktivitet, som folk flest neppe tenker på som trening. Bare det å parkere bilen eller gå av bussen litt lenger unna butikken er positivt, sier Ulf Ekelund, som er professor i idrettsmedisin ved Norges idrettshøgskole (NIH) til NRK.

Stor forskjell 

Studieperioden varte i seks år, og iløpet av de årene viste det seg at det var stor forskjell på hvor mange som døde i henhold til hvilket aktivitetsnivå de hadde. Fem ganger så mange fra gruppen med minst aktivitet døde i forhold til dem som var i gruppen blant de mest aktive.

Det var også stor forskjell fra gruppen av de minst aktive til gruppen av de «nest minst aktive.» Denne gruppen beveget seg i snitt 6 minutter daglig. Dobbelt så mange døde i den mest «slappe» gruppen.

Resultatene fra studie er positivt fordi den viser at litt økning i fysisk aktivitet har mye å si for helsa.

– Det er ikke så mye aktivitet som trengs for å øke helsen. Det enkle budskapet er at man bør sitte mindre og bevege seg mer og oftere, men man trenger ikke «trene», sier Ekelund til NRK.

Sosialnytt har tidligere skrevet om 8 helseeffekter daglige gåturer kan gi deg. Nedenfor får du dem repetert.

1. Forbedrer mental helse

En av de viktigste fordelene med å gå er at det kan forbedre humøret ditt. Ifølge Mayo Clinic, kan regelmessige gåturer bidra til å forbedre symptomer på depresjon og angst.

2. Effektivt i forhold til vekttap

Forskere ved Harvard Medical School fant at det å gå regelmessig kan redusere effektene av 32 fedmefremmende gener i menneskekroppen.

3. Reduser risikoen for visse kreftformer

To studier fra American Society for Clinical Oncology viste at det å gå tre timer i uka kan halvere risikoen for å dø av bryst- eller tarmkreft.

4. Styrker immunforsvaret

Å gå minst 30 minutter om dagen har blitt påvist at øker nivået av celler i kroppens immunsystem i en studie utført ved Appalachian State University i North Carolina.

5. Kan være effektivt for å forebygge diabetes

American Diabetes Association sier at «gåturer hjelper kroppen din til å bruke insulin bedre», og dette kan inkludere en daglig rask spasertur etter måltider.

6. Reduserer lysten på søtsaker

Studier fra University of Exeter fant at det å gå i bare 15 minutter kan bidra til å dempe trang til sukkerholdige matvarer. Det ble også funnet at å gå reduserte behovet for sukker under stressende situasjoner.

7. Forbedring av kardiovaskulær helse

En av fordelene med å vandre er at det fremmer helsen til hjertet vårt. En studie fra Harvard Medical School fant at det å gå rundt 20 minutter om dagen kan redusere risikoen for hjertesykdom med 30%.

8. Øker mobilitet resten av livet

En studie av American Medical Association konkluderte med at en av de største fordelene med å gå er at det fremmer bedre fysisk helse hos personer i alderen 70 til 89. De som fikk regelmessig mosjon i sine yngre år, reduserte dramatisk deres sjanser for å få en fysisk funksjonshemning senere i livet.

Som du ser så er det en rekke helsegevinster av å gå daglige turer. Hva venter du på? Finn frem turskoene og kom deg ut! Del gjerne artikkelen med venner og familie! 

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Smittevernekspert advarer i forbindelse med koronaviruset: ikke dra på reise nå

Koronaviruset har spredd seg over hele verden.  Nå advarer smittevernekspert Johan Giesecke mot at man ikke bør dra utenlands akkurat nå. Til Svenska Dagbladet sier...

Når barn klipper seg selv – se de hysterisk morsomme bildene i denne serien

Vi har vel alle hørt uttrykket om å ta skjeen i egen hånd? Vel, her kommer et lite knippe barn som gjorde nesten nettopp...

Plages du av fiselukt? Nå kan du kjøpe undertøy og puter som skjuler det for deg

Ja, du leste faktisk helt riktig. Et engelsk firma har nå oppfunnet puter og undertøy som fjerner lukten av fis - enten den er...