En studie fra Folkehelsehelseinstituttet og Oslo universitetssykehus viser hvordan koronavaksinen beskytter mot alvorlig sykdom ved infeksjon med omikronvarianten, også når vaksineantistoffene ikke lenger er effektive.
Studien fra Folkehelsehelseinstituttet (FHI) og Oslo universitetssykehus ble nylig publisert i tidsskriftet Nature Communications.
Utbrudd etter selskap på Aker Brygge
Omikronvarianten dukket opp i Norge i forbindelse med et juleselskap på Aker Brygge i Oslo 26. november 2021.
I etterkant av selskapet der samtlige 111 deltakere var vaksinert med 2 doser mRNA-vaksine mot koronaviruset utviklet 74 prosent av de som var tilstede koronasykdom.
Utbruddet på Aker Brygge ble det første store utbruddet i Norge og fikk bred mediedekning, både i Norge og resten av verden. Utbruddet representerte også en unik forskningsmulighet, og forskere ved FHI og OUS har utført immunundersøkelser av blodprøver fra personer som ble smittet i dette utbruddet.
– Omikronvarianten viste seg å ha 15 nye mutasjoner i Spike-proteinet. Dette reduserte effekten av vaksinasjonen og gjorde viruset betraktelig mer smittsomt. Likevel viste det seg tidlig at infeksjon med Omikron ga relativt mild sykdom hos vaksinerte, sier seniorforsker Siri Mjaaland ved FHI.
Vaksinen sørget for at infeksjonen ble mild
Forskerne undersøkte hvordan vaksinen beskytter mot omikron-infeksjon når vaksineantistoffene ikke lenger er effektive, det vil si når antistoffene ikke lenger virker like godt fordi viruset har endret seg.
For å kunne sammenligne, rekrutterte forskerne deltakere som var vaksinert med 2 doser mRNA vaksine, men som var smittet med deltavarianten, samt friske vaksinerte.
– Vi så tydelig at vaksinene i mindre grad enn tidligere klarte å forhindre at folk ble smittet. Men hos personer som var fullvaksinerte utløste omikron-infeksjonen T-celler som gjenkjente virussmittede celler. Disse formerte seg og var med på å slå ned den nye infeksjonen så fort den kom inn i kroppen. Dette hindret viruset fra å bli alvorlig, forteller Mjaaland.
Forskerne så også at de smittede utviklet nye antistoffer som gjør at de som har gjennomgått infeksjon er bedre beskyttet mot fremtidige koronavirusvarianter.
Hos vaksinerte personer fremkalte infeksjon med Omikron også nye T-celleresponser mot andre deler av viruset, som ikke finnes i vaksinen, noe som på sikt også leder til en bredere immunitet mot infeksjon med framtidige virusvarianter.
Resultatene fra studien viser at vaksinasjon ikke hindret smitte med denne omikronvarianten, men immunresponsene utløst av vaksinen sørget for at infeksjonen ble mild. Infeksjonen førte til utvikling av nye antistoffer rettet mot Omikron, og en langvarig, bred T-celleimmunitet.