Hjem Dyr Oppfordring: IKKE ta på syke eller døde fugler – sykdom påvist på Østlandet

Oppfordring: IKKE ta på syke eller døde fugler – sykdom påvist på Østlandet

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Veterinærinstituttet har påvist fugleinfluensa hos tre svaner som har oppholdt seg ved Frognerkilen i Oslo og Holmen i Asker. Det er den mest alvorlige typen av fugleinfluensa som er påvist, høypatogen aviær influensa.

Det var en svane som befant seg ved Holmen som først ble testet, etter at den ble avlivet av viltnemda av dyrevelferdshensyn. Deretter ble en ytterligere svane funnet død ved Holmen. Den tredje svanen som fikk påvist viruset oppholdt seg ved Frognerkilen og var åpenbart helsemessig svekket.

Veterinærinstituttet har fått meldinger fra Birdlife Norge og Svanehjelpen om at det er observert flere syke og døde svaner i disse områdene den senere tiden.

Høypatogen fugleinfluensa kan være svært dødelig for ville og tamme fugler, og smitter gjennom direkte eller indirekte kontakt med avføring eller sekret fra luftveiene til smittede dyr.

Fugleinfluensa har blitt påvist hos villfugl flere andre steder i Norge i vinter, men dette er den første påvisningen på Østlandet siden i fjor sommer.

– Det er dessverre ikke overraskende at vi nå ser flere tilfeller av fugleinfluensa hos knoppsvaner i Norge, uttaler Silje Granstad ved Veterinærinstituttet. Hun leder overvåkningsprogrammet for aviær influensa hos fjørfe og villfugl i Norge og følger smittesituasjonen i Europa tett.

Det er høy forekomst av fugleinfluensasmitte i Europa, særlig i landene som grenser til Nordsjøen. Det er svaner, ender og gjess som topper statistikken over antall påvisninger, og knoppsvane er den fuglearten som har vært hardest rammet av fugleinfluensa de siste månedene.

– Svaner og andre fugler i disse områdene bør i størst mulig grad få være i fred og folk bør unngå å forstyrre dem i en sårbar situasjon, sier Granstad.

Fugleinfluensa kan en sjelden gang smitte til mennesker. Risikoen for smitte til mennesker vurderes av Folkehelseinstituttet som svært lav for den generelle befolkningen.

Risikoen øker noe ved nærkontakt med smittede fugler. Folk oppfordres derfor til å unngå å ta på syke eller døde fugler. Les mer hos Folkehelseinstituttet.

Les mer på Mattilsynet sine sider om hva du skal gjøre ved funn av døde fugler.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com