lørdag, januar 25, 2020
Nyheter Spor av nervegift funnet i frukt i Norge -...

Spor av nervegift funnet i frukt i Norge – også i økologisk

-

Nervegiften finnes i et innsektsmiddel som er forbudt i Norge. Stoffet er spesielt skadelig for fostre og barn, og det er påvist at det kan påvirke nervesystemet og hjernens utvikling, og at den kan føre til adferdsendringer.

Nervegiften heter klorpyrifos, og er ifølge Mattilsynet blant annet funnet i økologisk lime fra Colombia, appelsiner fra Egypt, grapefrukt fra Israel og Tyrkia, druer fra Chile og klementiner fra Spania.

Klorpyrifos er forbudt å bruke i Norge, men havner likevel i norske butikkhyller gjennom frukt fra land der insektmiddelet ikke er forbudt. Det skriver NRK.

Stoffet er mye farligere enn først antatt

I Sverige, ble det funnet spor av nervegift i hver femte sitrusfrukt. I Tyskland, er det også funnet rester av insektmiddelet på fersk frukt.

Funnene er under dagens grenseverdier, men studier viser at middelet er mye farligere enn det man tidligere har trodd.

«Det er vanskelig å fastslå hva som er et sikkert nivå», sier toksikolog Anneli Widenfalk hos det svenske mattilsynet.

Farlig for fosteret i magen

Fredag skal EU stemme over om klorpyrifos skal forbys. EUs mattilsyn – EFSA, har fastslått at giften er farlig for fosteret i mammas mage og for barn. De anbefaler et forbud.

Ifølge NRK, er en av grunnene til at stoffet har vært godkjent fram til nå, at de fleste studiene av klorpyrifos har vært finansiert av storindustrien som ønsker å bruke det.

Axel Mie, forskerassistent på Karolinska institutet, sier til svensk TV at klorpyrifos påvirker barnas hjerne.

«Jeg og mine kolleger har funnet ut at klorpyrifos påvirker hjernes arkitektur når man blir utsatt for det under hjernens oppbygging. Dette er ikke blitt rapportert i de industrifinansierte studiene», sier han.

Venter et forbud

Kommunikasjonsdirektør Pia Gulbrandsen i Bama, sier at de har varslet alle sine leverandører om at det er ventet et forbud mot å bruke klorpyrifos i Europa. Hun tror den nye grensen trolig blir så lav at dersom det påvises rester av giften, skal varen holdes tilbake og ikke selges.

Neste artikkel ⬇Neste
Scroll ned

Cocker spanielen Winnie tar nettet med storm. Har øyne som en Disney-prinsesse

Lille Winnie er bare tre måneder gammel, men har allerede over 230.000 følgere på Instagram og over 2 millioner likes på Tiktok. Og det...

Matilda (3) ble funnet etter 24 timer. Da hadde hunden hennes vært ved hennes side hele tiden

Tre år gamle Matilda forsvant fra hjemmet sitt i Australia onsdag ettermiddag forrige uke. Det hadde vært kraftig regnvær og store flommer i området,...

Ingen ville adoptere den rare huskyen. Men etter fire år fant hun endelig en familie som ville ha henne

I fire år har eierne ved hundehjemmet prøvd å finne en familie til huskyen Jubilee. Men ingen ville ha henne på grunn av hennes...