in

Trening kan ha like god effekt mot depresjoner som medisiner

Image by StockSnap from Pixabay

Trening bedrer den fysiske helsen, reduserer risikoen for flere sykdommer – og hjelper også mot alt fra dårlig humør til klinisk depresjon.

Dersom man sliter med den psykiske helsen kan effekten av å knyte på seg joggeskoene og løpe en tur faktisk være så stor at det kan sidestilles med annen klinisk behandling. Dette skriver Nettavisen.


– Det er faktisk veldig mye forskning som viser at det har like god effekt, sier førsteamanuensis Audun Havnen ved institutt for psykologi ved NTNU.

Det er ennå ikke dokumentert hva som er grunnen til dette. Mestringsfølelsen kan selvfølgelig spille en rolle. Og når vi trener så frigis også stoffer som endorfiner, dopamin, noradrenalin og serotonin, som gir oss energi og gjør oss avslappede og fornøyde.

Psykiater og professor emeritus ved UiO, Egil Martinsen, forteller videre til Nettavisen at mangelen på et stoff som heter BNDF er også sett i sammenheng med depresjoner – og dette stoffet øker ved trening.

En undersøkelse Havnen har vært med på å gjøre viste at medlemmer av Kondis, som en norsk organisasjon for kondisjonsidrett, hadde betydelig lavere forekomst av angst og depresjoner enn i befolkningen generelt.

Undersøkelsen fant også ut at mosjonister som reduserte treningsmengden etter at koronaviruset kom til Norge, hadde en høyere forekomst av angst og depresjoner enn de som holdt på treningsvanene eller økte treningsmengden.

Trening er «dundermedisin» for hjernen

Den svenske legen Anders Hansen har fått mye oppmerksomhet i nabolandet etter at han ga ut boken «Hjernesterk» som handler om hvordan trening og mosjon har direkte innvirkning på helsen vår.

– Vi blir mer konsentrert, vi husker bedre, vi blir mer kreativ og vi tåler stress bedre. Så fysisk trening er virkelig dundermedisin for hjernen. Det er som en mental oppgradering, uttaler Hansen.

Hansen støtter seg nemlig på 25 forskningsstudier når han foreleser om at fysisk aktivitet er det viktigste vi kan gjøre for vår mentale helsen vår.

– 25 av 30 studier viser at fysisk aktivitet virker like bra mot depresjoner som medisin. Fysisk aktivitet gjør at vi blir mer tolerant ovenfor stress. Jeg pleier å si at man bygger opp et slags mentalt underhudsfett mot stress, sier den svenske legen.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Selda Ekiz

Selda Ekiz har blitt mamma – Deler herlig nyfødtbilde

Hadia Tajik

Hadia Tajiks trøblete graviditet: -Jeg kunne strøket med i høst