torsdag, januar 23, 2020
Forskning Tror de har funnet Alzheimer-medisin

Tror de har funnet Alzheimer-medisin

-

Norske forskere tror de har funnet medisin som kan kurere Alzheimer. Blant annet granateple.

Det har blitt forsket på Alzheimer i over 30 år. Men gåten har vært vanskelig å løse. Nå kan det omsider se ut som at forskerne står foran et gjennombrudd. Det skriver NRK. Og kuren skal bestå av sunn mat pluss en tablett.

«Men det er fortsatt et stykke igjen før vi har en kur», sier professor Hilde Loge Nilsen ved Universitetet i Oslo og Akershus universitetssykehus til NRK. Hun er en av forskerne bak studien som nylig ble publisert i tidsskriftet Nature.

Må begynne tidlig

Evandro F. Fang, jobber sammen med Nilsen i Alzheimer-studien. Han har jobbet med med forskere fra USA, Storbritannia, Danmark og Kreta.

De har gjort forsøk på rundormer og mus, og sammen med celler fra mennesker som har Alzheimer, har de klart å stanse utviklingen av sykdommer.

LES OGSÅ: 10 ting du kan gjøre for å forebygge Alzheimer

«Vi har klart å påvirke utviklingen av Alzheimer. Mye av forskningen som er gjort hittil, har sannsynligvis angrepet sykdommen for sent i forløpet. Når det allerede er plakkdannelser i hjernen, er det trolig for sent å gjøre noe. Vi går inn mye tidligere ved å justere biokjemien i hjernen. Derfor mener vi at dette er et gjennombrudd», sier Nilsen.

Må vente fem til ti år

Men noe medisin får vi dessverre ikke med det aller første. Nilsen regner med vi må vente fem til ti år.

Ifølge NRK, er mellom 77.000 og 104.000 mennesker i Norge rammet av demens. 60-70 prosent av disse har Alzheimer.

Sykdommen angriper en del av hjernen som har avgjørende betydning for episodisk hukommelse. Cellene i hjernebarken brytes ned og erstattes med avleiringer.

Kan norske forskere være i ferd med å løse gåten om Alzheimer?
Kan norske forskere være i ferd med å løse gåten om Alzheimer? Foto: Pixabay

De fleste som rammes av Alzheimer er eldre, men en av ti er under 65 år når sykdommen bryter ut.

Sykdommen begynner med tap av nye minner, og vansker med å lære nye ting. Etter hvert blekes også gamle minner, og pasientene mister grep om tid og sted. Til slutt mister man evnen til å utføre helt dagligdagse gjøremål.

Alzheimer er en fryktelig sykdom og ingenting hadde gledet oss mer enn at man finner en medisin som virkelig kan fungere! Trykk på deleknappen om du er enig! 

Neste artikkel ⬇Neste
Scroll ned

Kong Harald er friskmeldt

Kong Harald ble innlagt på Rikshospitalet tidligere denne måneden på grunn av svimmelhet. Han har vært sykemeldt siden. I dag kom gladmeldingen om at...

Bjørn Einar Romøren med en god og en dårlig nyhet

Bjørn Einar Romøren (38) har delt både oppturer og nedturer med fansen på Instagram siden han fikk kreft i fjor sommer. Den tidligere skihopperen...

Paret hadde vært gift i 65 år. Døde med bare noen timers mellomrom

Jack og Harriet var uatskillelige fra den dagen de møttes. De bodde til og med på det samme sykehjemmet. Etter 65 år sammen, tilbrakte...