lørdag, januar 16, 2021

Vet du hva du spiser?

Mest lest nå

Jeg fikk hakeslepp når jeg så hva forskjellige matvarer inneholder!

Det er ingen tvil om at befolkningen i dagens samfunn er mer og mer opptatt av å spise sunt og ha et riktig kosthold. Trening er i vinden som aldri før, og det florerer av proteinrike oppskrifter på nettet. Men sett bort i fra de vanlige tingene vi ofte ser etter når vi kikker på innholdslisten, visste du at mye av det vi putter i oss faktisk inneholder knuste insekter og grisehud?

Godteri

Vell, nå skal jeg ikke overdrive for mye her. I vanlige matvarer står det heller dårlig til med knuste insekter. MEN når det kommer til godteri, så skal du ikke se bort i fra at du har knasket i deg noen kg med insekter i årenes løp. Du vet det kjente snopet, «biler». Disse er blant annet tilsatt fargestoffet E120, som igjen er laget av insektet kochenillsköldlusen. Fælt navn på et insekt, og like fælt utseende. Nå er det ikke bare biler som inneholder dette insektet, også mange andre varianter av godteri. Men bilene er jeg sikker på at du har spist en eller annen gang. Digg å tenke på neste gang du jomser i deg bilene?


Biler inneholder insekterE12o insekt

 

Gelatin

Så har vi den velkjente gelatinen. Produktet inneholder sener og hud fra slaktedyr og fisk. Gelatin finner du i blant annet gelé, puddinger og godteri som for eksempel vingummi og lakris.

Det vil si at når du spiser Fox, seigemenn, Hobby sjokolade eller bamsemums – så spiser du faktisk dyreknokler og svinehud.

Hodekjøtt

Du har kanskje sett at på noen matvarer står ingrediensen hodekjøtt oppført. Denne type hodekjøtt stammer som regel fra grisen. Ikke at det er noe farlig i dette, men du var gjerne ikke klar over at i for eksempel Gildes ekte ovnsbakte leverpostei er det 26 % hodekjøtt? Vanlig påleggservelat inneholder også hodekjøtt.

MUK

Noe av det mest motbydelige jeg kan tenke meg er MUK. Bokstavene står for mekanisk utbeinet kjøtt og består av bein og restekjøtt fra griser og fjærkre. Dette blir most gjennom en maskin som skal prøve å få tak i kjøttrester som ikke lar seg skjære bort med kniv. Det følger da med en del beinmarg, bindevev og beinrester. Alt dette blir til en grøtlignende kjøttdeig.

Produkter som inneholder MUK er for eksempel grill- og kjøttpølser av kylling og kalkun, karbonader av kalkun, ostepanetter av kylling og kalkun, røkt kjøttpølse av kalkun, og kyllingpostei.

Det er viktig å merke seg at ikke alle merkevarer bruker MUK. Det kan være lurt å sjekke innholdbeskrivelsen, for det skal være oppgitt dersom produktet består av muk.

Crabsticks

Crabsticks og Lobnobs inneholder ikke krabbe. For å lage dette brukes det ulike former for fersk hvit fiskefilet som fileteres, trimmes, renses og vaskes. For så å tilsettes krabbeekstrakt. Prosessen bevarer fiskeproteinet. Det er imidlertid ingen grunn til å slutte å spise dette. Både crabsticks og Lobnobs er en god kilde til protein, og inneholder minimalt med fett og karbohydrater.

Har du innspill til andre matvarer som ikke inneholder det vi tror? Del det gjerne i kommentarfeltet!

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter