Hjem Forskning Antibiotika knyttes til økt risiko for denne fryktede kreftformen

Antibiotika knyttes til økt risiko for denne fryktede kreftformen

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

En svensk studie viser at det er en sammenheng mellom inntak av antibiotika og visse typer tarmkreft. Linken skyldes trolig endringer i tarmfloraen.

I en svensk befolkningsstudie fant forskerne ut at personer som hadde tatt antibiotika hadde høyere risiko for å utvikle kreft i første og midtre del av tykktarmen. Dette skriver det danske nettstedet Videnskab.dk. Forskerne antar at årsaken kan være at antibiotika påvirker bakteriekulturen i tarmen.

– Mange etablerte risikofaktorer, som fedme og kosthold, kan endre mikrobiomet i tarmen, men antibiotika kan ha en mer forstyrrende effekt, skriver forskerne ifølge det danske nettstedet i studien.

Forskerne så på registrerte tilfeller av tykktarmskreft i den svenske befolkningen mellom 2010 og 2016.

Rundt 40 000 pasienter med diagnosen ble inkludert i studien. Gruppen ble sammenlignet med en kontrollgruppe bestående av ca. 200 000 kreftfrie personer. Informasjon om den enkeltes forbruk av antibiotika ble hentet fra det svenske reseptregisteret.

Relatert: Ny norsk revolusjonerende metode: – Kan finne tarmkreft på tre minutter
Relatert: Kraftig økning i denne kreftformen – dette er symptomene du må være obs på

81,3 prosent av personene som utviklet tarmkreft hadde fått utskrevet antibiotika en eller flere ganger i perioden 2005 til 2016. Det samme tallet var 77,6 prosent i kontrollgruppen.

Studien viser derfor at bruk av antibiotika økte risikoen for å utvikle tarmkreft i løpet av de neste 5 til 10 årene.

Risikoøkningen var størst for de som hadde brukt antibiotika over lengre tid, men det var også en liten økning blant de som kun hadde tatt en kur.

Kvinner og menn som hadde tatt antibiotika i mer enn 6 måneder hadde 17 prosent større risiko for å utvikle kreft i første del av tykktarmen sammenlignet med de som ikke hadde brukt stoffet.

– Det betyr imidlertid ikke at risikoen for å få tarmkreft var høy, påpeker en av forskerne bak studien, kreftforsker Sophia Harlid, ved Umeå Universitet i Sverige.

Harlid påpeker at det absolutt ikke er noen grunn til å bekymre seg bare fordi du har tatt antibiotika. Økningen i risiko er moderat, og effekten på den absolutte risikoen for individet er ganske liten, påpeker forskeren.

Disse tre faktorene gjør deg mer sårbar for å utvikle tarmkreft:

  • Høy alder er den viktigste risikofaktoren for alle former for kreft
  • Menn er mer utsatt for tarmkreft enn kvinner
  • Personer med familiemedlemmer som har hatt tarmkreft har høyere risiko. Det er imidlertid ikke alle tilfeller av tarmkreft som er arvelig betinget.

Dette er symptomene du må være obs på:

  • Endret avføringsmønster som vekslende treg/løs avføring er vanlig ved kreft i tykktarmen. Ved endetarmskreft er løs avføring og sterk avføringstrang et symptom når svulsten har nådd en viss størrelse.
  • Følelse av at tarmen ikke tømmes ordentlig ved avføring forårsakes av at svulsten tar plass og kan føles som om at det fremdeles er avføring igjen i tarmen.
  • Luft i tarmen, følelse av å være oppblåst kan forårsakes av at tarmen holder på å gå tett.
  • Magesmerter kan oppstå dersom en svulst blokkerer tarmpassasjen slik at avføring og luft får problemer med å passere. Cirka 20 prosent av all kreft i tykktarm/endetarm starter med akutte smerter og tarmslyng (ileus).
  • Blod i avføringen kan vise seg som synlig rødt blod hvis svulsten er i nedre del av tarmen eller som sortfarget avføring dersom svulsten er i øvre del av tarmen. Har du blod i endetarmsåpningen, i toalettskålen eller på papiret, bør du få sjekket dette hos legen din, selv om det bare er små mengder.
  • Vekttap kommer av at matlysten ofte blir dårlig på grunn av problemene som er beskrevet over. Dette kan være tegn på at sykdommen er kommet langt.
  • Blodmangel (lav blodprosent og/eller lave jernlagre) kommer av at svulsten ofte har blødd inn i tarmen over tid.

(Kilde: Kreftforeningen)

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com