tirsdag, juli 14, 2020

Bygda hadde flest smittede i Norge. Isolerte alle og stanset viruset

Mest lest nå

Disse bilistene fikk en opplevelse for livet

En ekstra oppmerksom bilist fikk øye på den voksne grizzlybjørnen og hennes tre bjørnunger i skogen like ved den travle bilveien,...

Frosta kommune hadde flest smittede fordelt på innbyggertall. Så isolerte de hele bygda. Og det virket.

Forrige uke hadde kommunen 23 smittetilfeller fordelt på 2500 innbyggere. Der er det høyeste antallet smittede fordelt på innbyggertall. Men så tok kommunen grep.

– Folk på Frosta har den siste uka vært fullstendig isolert. Erfaringene er svært gode. Det roet seg med en gang, sier kommuneoverlege Arne Bye til Adresseavisen. Det skriver Dagbladet.


Stoppet smittespredningen

Kommunen melder at det kun er meldt ett nytt smittetilfelle den siste uken. Og denne personen var allerede i isolasjon. Antallet syke har også gått ned.

LES OGSÅNorge tar i bruk ny medisin til koronapasienter

– Dette viser at en to-ukers økt med strenge tiltak kan stoppe smittespredningen, sier kommuneoverlegen.

Frosta kommune skriver på sin hjemmeside at kommunen ikke er friskmeldt selv om tiltakene ser ut til å ha fungert. Tiltakene vurderes opphevet 27. mars, og beslutningen tas av krisestaben på tirsdag.

– Virker som tidlig innsats fungerer

Frilansjournalist, forfatter og fotograf Øystein Lie bor på Frosta. Han skrev en kronikk i VG. Han skriver blant annet at han ikke vet hvilke tiltak som er riktig, men at det ser ut som at isolasjon fungerer.

– Uten at jeg har kjennskap til hvordan dette viruset er og opererer, virker det som en tidlig innsats kan ha en størst effekt – i alle fall i tidlig fase av pandemien. Men en vet jo aldri om viruset kommer og banker på igjen, skriver han.

– Jeg tror folk tar virustrusselen på alvor uansett hvor i landet en befinner seg, men det er forskjellig hvordan dette kommuniseres fra offentlig hold. Det sies at vi er i den verste krisen siden 2. verdenskrig, noe jeg ikke har noen grunn til å betvile. Men det synes fra en amatørs synspunkt at tiltakene spriker fra kommune til kommune. Og så vidt jeg vet, bryr virus seg lite om kommunegrenser, skriver han videre.

– Dette er krig

Regjeringen innførte i forrige uke de mest inngripende tiltakene i fredstid. Store deler av landet ble stengt, blant annet skoler og barnehager. Men mange mener dette ikke er nok.

Forsker Gunhild Alvik Nyborg stilte i «Debatten» på NRK tirsdag kveld. Hun mente full isolasjon av alle i Norge i 14 dager er den eneste løsningen.

– Dette er krig. Det er som å si at tyskerne er på vei, men at det ikke er så farlig for de kommer sikkert ikke til å gjøre så mye skade. Vi må gjøre noe med dagens strategi. Vi har mistet kontrollen, nå haster det, vi må våkne og vi er nødt til å brette opp ermene og slåss, sa hun.

Forskeren har fått mye kritikk etter uttalelsene sine.

LES OGSÅ: Spår skilsmisseboom etter koronakarantene. Dette er psykologens råd

130,162FansLik
1,408FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter