onsdag, mars 3, 2021

6 faktorer som påvirker valgene vi tar i matbutikken

Mest lest nå

Det ligger både penger og helse i  det å være litt bevisst på valgene vi tar når vi handler mat.

Samira Lekhal er overlege ved Senter for sykelig overvekt i Helse sør-øst. Lekhal er også grunnlegger av GreeNudge, som jobber med å fremme helse og bærekraft.

Hun forsker på  hvordan folk kan påvirkes til å ta sunnere valg i dagligvarebutikken. 


I Aftenposten trekker hun frem de seks faktorene som påvirker valgene våre mest:

1. Plassering – Varer nær inngangen selger bedre enn varer lenger inn i butikken. Varer som står tidlig i hyllerekken selger også mer enn varer lenger inne i samme rekke. Står varen i øyehøyde er det også lettere å plukke den med seg, skriver avisen.

2. Utvalg – Hvor stort sortimentet er på en matvare, påvirker oss. Vi har en tendens til å velge matvarer der utvalget er stort. 

Foto: Rema 1000

3. Merking – Mat merket med enkle symboler som signaliserer helsefordeler appellerer mer til oss enn numerisk informasjon. 

4. Størrelsen på porsjonene – Hvor store porsjoner maten selges i er viktig. Selger en butikk noe i tre størrelser, velger man som regel den mellomste størrelsen.

5. Pris(reduksjon) – Det er selve prisreduksjonen som stimulerer kjøpelysten, mer enn prisen i seg selv.

6. Produktutvikling – Dagligvarebransjen kan ifølge avisen påvirke oss til å ta sunnere valg uten at vi egentlig merker så mye selv. Et eksempel på dette er Fjordland og Norgesgruppen som har samarbeidet om en variant av Bremykt med mindre mettet fett.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter