Hjem Nyheter Hele Tyrkia flyttet seg 3–5 meter: WHO frykter 20.000 døde

Hele Tyrkia flyttet seg 3–5 meter: WHO frykter 20.000 døde

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Jordskjelvet som rammet Tyrkia og Syria natt til mandag, har skapt enorme ødeleggelser. Det har også flyttet hele Tyrkia 3-5 meter. Så langt er det rapportert om mer enn 5000 døde. WHO frykter at tallet kan komme opp i 20.000.

– Hele Tyrkia flyttet seg 3–5 meter, sier den italienske jordskjelveksperten Carlo Doglioni ifølge Dagbladet til den italienske avisa la Repubblica.

Normalen er at Anatolioplaten, som er den tektoniske platen Tyrkia ligger på, beveger seg et par millimeter i året.

Etter å ha beveget seg noen milimeter i året, kommer det til et punkt hvor steinene ikke klarer å stå imot lenger.

– De knekker, og frigjør på et øyeblikk all den energien de har samlet over kanskje tusenvis av år, sier Doglioni.

Kraftigste skjelvet siden 1939

Jordskjelvet som rammet Tyrkia natt til mandag er det kraftigste i landet siden 1939, da et skjelv førte til at 30.000 mennesker mistet livet.

Tirsdag morgen hadde antallet bekreftet omkomne i Tyrkia og Syria kommet opp i 4800 mennesker. Tyrkia opplyser ifølge Dagsavisen at 3.381 er bekreftet omkomne i Tyrkia. I Syria er det så langt meldt om rundt 1.500 døde.

– Av de dødeligste jordskjelvene, har bare to de siste 10 årene vært av tilsvarende styrke, og fire de siste 10 årene, sier jordskjelvekspert Joanna Faure Walker til BBC. Faure Walker leder Institute for Risk and Disaster Reduction ved University College London.

Men det er ikke kun skjelvets styrke som gjør det så dødelig. Det at det inntraff om natten, når folk lå hjemme og sov, er også en faktor. Og det er også byggekvaliteten, påpeker professor Carmen Solana ved Universitetet i Portsmouth.

– Motstandsdyktig infrastruktur er dessverre varierende i Sør-Tyrkia og spesielt Syria, så det å redde liv er nå mest avhengig av respons. De neste 24 timene er avgjørende for å finne overlevende. Etter 48 timer synker antallet overlevende enormt, sier Solana til BBC.

Dette er en region hvor det ikke hadde vært et større jordskjelv på mer enn 200 år, så beredskapsnivået er dessuten også lavere enn det ville vært for en region som var mer vant til å større skjelv.

Frykter 20.000 døde

Opptil 23 millioner mennesker kan være berørt av jordskjelvet i Tyrkia og Syria, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Kartlegging av hendelsene viser at 23 millioner mennesker kan potensielt ha blitt berørt, blant dem rundt 5 millioner som lever under sårbare forhold, sa nødkoordinator Adelheid Marschang ifølge NRK på et ledermøte i WHO tirsdag formiddag.

WHO frykter ifølge NRK også at dødstallene kan komme opp i 20.000.

– Vi ser alltid det samme med jordskjelv dessverre, at tallet på døde og skadde stiger kraftig i løpet av uken etter skjelvet, sier krisesjefen til Verdens helseorganisasjon (WHO) i Europa, Catherine Smallwood til AFP.

Ifølge Smallwood er det ikke uvanlig å se en åttedobling av antall omkomne i forhold til de første tallene.

5775 bygninger er rast sammen i Tyrkia, og 7840 mennesker er reddet ut av sammenraste bygninger.

Kongehuset sender kondolanse

Kong Harald har, på vegne av seg selv og det norske folk, sendt kondolanser til Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan.

I kondolansebrevet uttrykker Kongen dyp sorg over å høre om de voldsomme ødeleggelsene og de mange livene som er gått tapt som følge av jordskjelvet.

De største skjelvene

Jordskjelvet i havet utenfor Japan i 2011, som forårsaket tsunamien som førte til en atomkatastrofe, målte en styrke på 9,0. Det er ett av kun fire skjelv som er målt 9,0 eller høyere på rRichters skala.

Verdens kraftigste jordskjelv ble registrert i Chile i 1960, og målte 9,5.

Skjelvet i Indiahavet 26. desember 2004, som forårsaket tsunamikatastrofen, målte 9,1 på Richers skala. Langfredagskjelvet i Alaska i 1964 målte 9,2.

Av de ti største jordskjelvene er det kun skjelvet i Indiahavet i 2004 som har vørt blant de mest dødelige.

Wikipedia opplyser at jordskjelv har kostet over en million menneskeliv de siste 100 årene.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com