onsdag, april 1, 2020

Kong Harald og dronning Sonjas hilsen til det norske folk: – Takk for at dere alle gjør det dere kan

Mest lest nå

Ida Gran-Jansen (32) blir mamma igjen – avslører kjønnet

Kjendisbaker Ida Gran-Jansen (32) og samboer Eirik Lyssand venter sitt andre barn til sommeren. Ida avslørte selv den store nyheten på sin Instagram-profil. "Halvveis til...

Øystein Pettersen gir oss innblikk i hverdagen – Med hjemmekontor

Øystein Pettersen, med kallenavnet «pølsa» har gjort en god figur med sin kjærlige og positive personlighet gjennom tv-serien 71° Nord «Norges tøffeste kjendis». Øystein hadde...
Artikkelen fortsetter etter annonsen

Kongen og dronningen publiserte idag en hilsen til det norske folk via Instagram. 

Norge har aldri stått ovenfor større utfordringer. Landet vårt preges av koronaviruset som har ført til syv dødsfall, over tusen syke og usikre fremtidsutsikter. Vi vet ikke hvor mange som kommer til å bli smittet, hvor mange som vil dø eller hvordan den norske økonomien vil se ut når vi kommer gjennom det hele.

Noen leger oppfordrer til full isolasjon av landet mens sykepleier og leger hylles for innsatsen sin.

I den usikre tiden har kongen og dronningen sendt en hilsen til det norske folk. Sammen med et bilde på Instagram skriver de: 

«En hilsen fra H.M. Kongen og H.M. Dronningen, her på en tur rundt Kongsseteren i Oslo: ⁣

Takk for at dere alle gjør det dere kan – både ute i samfunnet og hjemme – for at vi skal komme oss gjennom dette sammen!⁣

Vi ønsker også å takke for alle hyggelige hilsener og omtanke.»

Det norske kongehuset er det tredje dyreste i Europa

Ikke uventet er det Storbritannia som ligger øverst på listen over hvor mye europeiske kongehus bruker av skattebetalernes penger. På andreplass kommer kongehuset i Monaco. Og så kommer det norske kongehuset på en delt tredjeplass sammen med Nederland.

Ifølge CNN koster det britiske kongehuset skattebetalerne 107 millioner dollar årlig. Det tilsvarer drøyt én milliard norske kroner. Monaco bruker rundt 59 millioner dollar, mens Norge og Nederland ligger på tredjeplass med 49 millioner dollar per år. Det tilsvarer drøyt 585 millioner norske kroner.

Til sammenligning bruker det danske kongehuset 12 millioner dollar i året, det svenske kongehuset kun 8 millioner dollar fra skattebetalerne. Det skriver VG.

Ulike finansieringsmodeller

VG har spurt kommunikasjonssjefen ved Slottet, Guri Varpe, om hoffet kjenner seg igjen i disse tallene. Hun sier at kongehusene har ulike finansieringsmodeller.

– Det vil derfor variere fra land til land hva bevilgningen skal dekke, for eksempel hvorvidt vedlikehold av de statlig eide bygningene inngår eller ikke, sier hun.

– I Norge er det Stortinget som gjennom statsbudsjettet hvert år fastsetter bevilgningen til kongehuset og Det kongelige hoff, sier hun videre.

Mottok 433 millioner

Ifølge offisielle budsjetter, mottok det norske monarkiet 433,9 millioner norske kroner i 2019. Av det gikk 14 millioner kroner til kongen og dronningen og 11 millioner til kronprinsparet.

Caroline Vagle er kongehusekspert i Se og Hør. Hun påpeker at det er ulike måter å rapportere kostnader på, og at det derfor blir vanskelig å sammenligne og sette disse tallene opp mot hverandre.

– Mens noen inkluderer for eksempel vedlikehold av eiendommer, er disse kostnadene i andre land tatt over andre budsjetter enn kongehusets eget, sier Vagle til VG.

Hun presiserer at hun ikke er noen økonomiekspert, og at hun ikke har alle tallene tilgjengelig.

– Men jeg synes det ville være rart om vårt kongehus skulle være så mye dyrere enn i nabolandene våre. Historisk sett har Norge hatt langt mindre ekstravagante hoff og eiendommer enn disse, sier hun.

LES OGSÅDette sier Kongen i sin tale til det norske folk

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Siste nyheter

Irans elendige respons til Koronaviruset

Irans respons til Koronaviruset har fått mange til å riste på hodet. Stoltheten tok overhånd, og nå er myndighetene hemmelighetsfulle. Kan dette føre til...