torsdag, februar 20, 2020
Nyheter Krekar skal utleveres til Italia - advokaten mener Norge...

Krekar skal utleveres til Italia – advokaten mener Norge bryter med den europeiske menneskerettskonvensjon

-

Najmuddin Faraj Ahmad (63), eller mulla Krekar som han er bedre kjent som, kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. I 2003 ble han pågrepet og siktet for terrorrelatert virksomhet i Irak. Siden har han skapt hodebry for den norske staten.

Krekar har siden han ble pågrepet i 2003, stått oppført på FNs terrorliste. Saken ble den gangen henvist, men Krekar ble vedtatt varig utvist fra Norge av hensyn til rikets sikkerhet. Men siden Krekar risikerer dødsstraff i Irak, kan ikke Norge sende ham dit uten å bryte menneskerettighetene.

Dømt til 12 års fengsel

Italia oversendte en begjæring om utlevering av mulla Krekar i 2015, men trakk den tilbake ett år senere. I juli i fjor, ble Krekar dømt til tolv års fengsel i en italiensk domstol. Ifølge italienske myndigheter ledet Krekar et terrornettverk kalt Rawti Shax. Men den italienske dommen var ikke rettskraftig.

Onsdag bestemte Justis- og beredskapsdepartementet at mulla Krekar skal utleveres til Italia.

«Vi i Justisdepartementet har fattet et vedtak knyttet til Ahmad, som vi også kjenner som Krekar, om at vilkårene for å utlevere mulla Krekar er til stede. Det er det samme innholdet i vedtaket som det domstolen har fattet», sier justisminister Monica Mæland til NTB, ifølge Nettavisen.

Mener Norge bryter sine forpliktelser

Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, har varslet nye runder i retten, samt at han vil bringe saken inn for Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Folkefienden (@folkefienden)


«Vilkårene for utlevering er ikke til stede, og Norge bryter med sine forpliktelser i henhold til Den europeiske menneskerettskonvensjon. Krekar har ikke fått avspille bevis», sier Brynjar Meling til Dagbladet.

Justisministeren sier at det er tre ukers klagefrist, og at en klage vil ha oppsettende virkning. Det betyr at Krekar ikke vil kunne sendes ut av landet før en eventuell klage er behandlet.

«Vedtaket vil ikke bli effektuert før klagefristen er over», sier hun.

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Med hjelp av to epler lærte denne læreren elevene sine noe om mobbing

Mobbing er et stort problem som vi dessverre ikke har klart å få bukt med i Norges land. Vi vet at rundt 63.000 barn...

Martin fikk sjokk da han oppdaget hvor stor skade snusen hadde gjort – ønsker å advare andre

47-år gamle Martin Sandqvist fikk sjokk da Nittedal tannklinikk avdekket store skader i munnen hans. Martin har brukt snust hver eneste dag de siste 30...

Brukte mobil mens han kjørte og tok livet av tre barn – Nå ønsker familien at du skal se videoen

Alt for mange mennesker bruker mobiltelefonen mens de kjører. Og alt for mange må betale med livet sitt som følge av dette. Visste du at...