søndag, mai 31, 2020

Mysteriet om hvorfor unge og friske mennesker dør av COVID-19

Mest lest nå

Da 30 år gamle Ben Luderer begynte å føle seg syk, var han ikke særlig overrasket. Bare noen dager tidligere hadde kona, Brandy, testet positivt for Coronavirus. Hun følte seg ikke spesielt dårlig, hadde lav temperatur, som legene ikke vurderte som feber. Hun var litt ekstra sliten, men ellers helt i orden. Heller ikke Brandy følte seg bekymret da Ben sa at han begynte å føle seg uvel. De var tross alt både unge og sunne mennesker.

CNN forteller historien om paret som jobbet i Cliffside Park skoledistrikt i New Jersey, begge som spesialpedagoger – hun i fjerdeklasse og han i sjetteklasse. Ben spilte mye baseball tidligere og fortsatte lidenskapen sin ved å trene Varsity-baseball-laget.

Ekteparet fikk plutselig grunn til bekymring

For Bens del begynte symptomene raskt å bli alvorlige. Han fikk store vansker med å puste og på den siste fredagen i mars fortalte han Brandy at de måtte komme seg på sykehuset.


Han var virkelig bekymret. Han kom inn på soverommet vårt der jeg sov, og sa at han måtte kjøre til sykehuset nå, sier Brandy til CNN.

Er du sikker på at du må på sykehuset, spurte hun.

Ja, jeg er helt sikker, svarer Ben.

Umiddelbart kjørte Brandy ham til sykehuset. Selv måtte hun vente utenfor ettersom de ikke tar imot besøkende. Hun satt i bilen hele kvelden og tekstet med ektemannen på mobilen.

På sykehuset fikk Ben oksygentilførsel og responderte bra på det. De ga ham Tylenol og sendte ham hjem samme kveld. – Fortsett å gjøre det du gjør hjemme, sa de.

Førstkommende søndag følte Ben seg bedre og viste tegn til at det verste var over. Han stod opp av sengen og spiste middag for første gang siden han ble syk.

Søndag var en flott dag. Han var med å bevege seg rundt i huset og snakket med oss og vi trodde han var på bedringens vei. Men den kvelden kom symptomene hans dessverre tilbake, sier Brandy.

Foto: Facebook

Ben sa alltid at nettene hadde vært den verste tiden. Da begynte han å svette og hadde ekstra store problemer med å puste. Ben sov på soverommet og Brandy sov på sofaen i stuen. Derfor tekstet de frem og tilbake for å kommunisere. På et tidspunkt tekstet Ben sin kone og skrev: «Jeg sliter.» Brandy spurte om han måtte dra tilbake til sykehuset, og Ben svarte at han ikke var sikker.

Jeg prøvde å gjøre så mye jeg kunne for å roe ned pusten og kjøle han ned. Jeg lånte en vifte fra en venn for å se om det kunne hjelpe. Jeg kunne høre gjennom døren at han pustet, og sovnet. Jeg sjekket hvordan det gikk klokken 02.00 på natten, og da virket alt greit, sier Brandy.

Fire timer senere, fant Brandy sin 30 år gamle ektemann livløs i sengen

Han var den snilleste personen jeg noen gang har møtt. Uansett om han hadde kjent deg i fem minutter eller om han hadde kjent deg hele livet sitt, betydde du mye for ham. Han respekterte alle og ville alltid forsøke å hjelpe mennesker rundt seg, uttaler Brandy.

Ekteparet var bestevenner, arbeidet på samme sted og delte hele livet med hverandre. I dag sitter Brandy igjen med mange spørsmål. Hun visste at mannen var syk, men hvordan var det mulig at en ung, frisk 30-åring uten underliggende sykdom kunne miste livet så raskt? Ben Luderers historie er bare en av mange som har forvirret helsepersonell over hele verden. Hvorfor blir noen unge syke og dør så brått?

Vi vet at COVID-19 ser ut til å være mest alvorlig for eldre mennesker, spesielt de med hjertesykdom, lungesykdom og diabetes. Eldre personers immunsystem kan kanskje ikke være i stand til å bekjempe sykdommen. Likevel hører vi stadig historier som dette, som unge og friske Ben, som mistet livet.

Jeg hørte nylig historien om den 39 år gamle Conrad Buchanan, en sunn og livlig DJ, som også døde etter å ha fått coronaviruset til tross for at han ikke hadde noen underliggende sykdommer, sier Brandy til CNN.

Unge og friske mennesker er også utsatt for COVID-19

Jeg er fascinert av dette viruset. Mange unge mennesker får viruset og det går helt fint med dem. Men så har du noen mennesker som takler det svært dårlig og plutselig mister de livet. Jeg tror ikke det bare er underliggende sykdom som spiler inn her. Det er langt mindre sannsynlig at yngre dør, men det er et uvanlig mønster som ser ut til å dukke opp. Det er dette som gjør coronaviruset til et så uvanlig virus, uttaler legen Anthony Fauci til CNN.

Hva er årsaken til at noen unge og friske dør av viruset ?

Forskere lurer på om svaret kan ligge i genene våre og begynner å prøve å forstå hva som skiller mennesker som får milde symptomer av viruset fra de som dør av det.

En mulighet er en variasjon i ACE2-genet. Dette er et enzym som festes til den ytre overflaten av celler i lungene, så vel som hjertet. I en artikkel i Science magazine sier Philip Murphy at «variasjoner i ACE2-genet som endrer reseptoren kan gjøre det enklere eller vanskeligere for viruset å komme inn i lungeceller.»

Forskere over hele verden jobber nå på spreng for å løse gåten om COVID-19. Foto: Canva

Det er også mulig at en kritisk ingrediens produsert av kroppen, kjent som overflateaktivt middel, som bedre gjør det mulig for lungene å utvide seg og trekke seg sammen, blir slitt ut hos pasienter som er infisert med coronaviruset. Hvis du tenker på lungene dine som en svamp, vil overflateaktivt middel være det vaskemidlet som vil gjøre dem myke og smidige. Uten dette middelet blir lungen stiv og vanskelig å klemme på. Dette kan være grunnen til at noen pasienter fremdeles har problemer med å puste, selv ved bruk av respirator.

Forskere prøver også å forstå bedre hvordan kroppens immunsystem reagerer på virus og bakterier i utgangspunktet. For noen unge og friske mennesker, kan et veldig re-aktivt immunsystem føre til en massiv betennelsesstorm som kan overvelde lungene og andre organer. I disse tilfellene er det ikke et gammelt og svekket immunforsvar som er problemet – det er et som fungerer for godt.

Kanskje er det slik at noen yngre mennesker, som tenker at de ikke er utsatt for viruset, har vært mindre flinke til å distansere seg fra andre mennesker – og som et resultat har de blitt utsatt i mye større grad for belastning av miljøet.

Det kan ta måneder før vi kan definere den eksakte årsaken til at noen unge og friske mennesker mister livet av viruset. Foreløpig, uansett alder eller underliggende sykdommer, forblir rådene de samme. Hold deg hjemme, vask hendene, bidra til at viruseksponeringen blir så lav som mulig. Selv om du bare får milde symptomer, må du ta dette på alvor. Ta kontakt med helsepersonell om du opplever pusteproblemer, vedvarende smerte eller trykk i brystet.

129,763FansLik
1,359FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter