Barn og unge helt ned i barneskolealder deler stadig grovere voldsvideoer på sosiale medier. Politiet er bekymret over trenden.
Tre av ti unge har sett videoer av slåsskamper, eller planlegging av slåsskamper, i sosiale medier. Dette kommer frem i en undersøkelse fra Medietilsynet.
Bildene og videoene som deles blir stadig grovere.
– Det vi ser er ganske grove videoer med mye slag og spark, spesielt når folk ligger nede og får spark mot hodet, sier avsnittsleder i nettpatruljen i Oslo politidistrikt, Anne Katrin Storsveen Oppegaard, til TV 2.
Volden som viser i videoene er av en slik karakter at det kan gå virkelig galt.
– Det er traumatiserende for den som blir sparket og slått, og det er ille for den som ser det også, for det er ganske grovt. Utfallet kan bli fatalt ved at noen eventuelt dør av det, hun videre.
Det skal være flere årsaker til at barn og unge deler videoene. Noen ser på dette som humor, mens andre bruker videoene for å true.
Det er nå tre uker siden Kripos startet en nasjonal kampanje som skal bekjempe spredningen av voldsvideoer som de kaller «Å dele er å delta».
De mener deling av voldsvideoer kan gi en smitteeffekt, forsterke konflikter og bidra til å starte nye konflikter.
«Deling kan føre til at det blir flere tilfeller av vold, og at volden blir grovere på grunn av et ønske om oppmerksomhet. Dette skjer over hele landet, og bruk av sosiale medier gjør deling nærmest grenseløs. Den som deler en voldsvideo er med på å utsette voldsofre for et nytt overgrep,» skriver Kripos på kampanjesiden.
NRK skriver at utviklingen i Oslo blir kalt et trendskifte som gir grunn til bekymring. I Tønsberg forteller ungdom om et lite, men «spinnvilt» miljø, og i Stavanger hevder politiet at grov vold blant unge er blitt en trend.
– Barn helt ned i niårsalderen blir utsatt for vold, men sier de ikke vil snakke med politiet. Dette er en ukultur vi ønsker å ta tak i, sier politiførstebetjent Christoffer Svenningsen i Kripos til NRK.