lørdag, juni 12, 2021

Skulle lage ny middagsrett – forgiftet hele familien

Mest lest nå

Mange kjenner Lise Vermelid Kristoffersen fra bloggen og podcasten pengesnakk. Her har hun delt en opplevelse med leserne sine hun gjerne skulle vært foruten.

Kristoffersen ønsker nå å advare andre mot å gjøre samme tabbe.


Det begynte med at hun skulle lage pitabrød med kikerter til middag, og brukte en oppskrift hun hadde fått av sin svigerinne. Tilbehøret besto av en grønn mos laget av avocado, hvitløk, krydder og limabønner eller «store hvite bønner», som det også kalles.

– Svigerinnen min brukte limabønner i lake, men selv kjøpte jeg dem tørkede og bløtla dem over natten. Som vegetarianer har jeg spist mye slike bønner i mitt liv, men dette var første gang jeg skulle bruke dem i en kald mos, forteller Lise.

Smakte merkelig

Både Lise og ektemannen Tom kjente under måltidet at maten ikke smakte helt som den skulle, og noen timer etter måltidet ble Lise veldig kvalm og kaster opp. Etter å ha kastet opp flere ganger, begynte Lise å tenke på at bønnene gjerne burde vært kokte.

Da hun ikke ble bedre besluttet Lise og ektemannen å ringe giftsentralen. Her fikk de beskjed om å dra direkte til akuttmottaket. De kunne være cyanidforgiftet.

Blodig oppkast

Lise blir stadig dårligere og får etter hvert blodig oppkast. Vel fremme på sykehuset får også Tom symptomer.

– Selv om vi fikk vite at vi var i trygge hender, var det en skummel opplevelse. I en periode hadde jeg veldig lavt blodtrykk og da de løp rundt og trykket på ulike knapper skjønte jeg alvoret, forteller Lise.

På sykehuset får Lise diagnosen utilsiktet forgiftning med limabønner. «Pasienten ble innlagt 5 timer etter utilsiktet inntak av ukokte limabønner. Disse inneholder cyanogene glykosider og kan potensielt gicyanid-forgiftning» står det i epikrisen fra sykehuset.

Limabønner. Foto: Canva.com

Glad for at sønnen ikke spiste av maten

Lise forteller at hun er sjeleglad for at parets 3 år gamle sønn ikke spiste av mosen med bønner:

– Han spiser vanligvis alt, så jeg er så glad for at jeg ikke tvang ham til å smake, med den lille kroppen ville han kanskje ikke overlevd. Så selv om jeg var redd, var jeg bare så glad for at han hadde valgt å ikke spise.

Etter en natt på sykehuset fikk hun og mannen reise hjem igjen. Lise forteller at hun er flau over hendelsen, men at hun allikevel ønsker å fortelle for å advare andre mot å gjøre det samme.

Mange nordmenn erstatter bønner med kjøtt i disse dager. Og det er flere som har bekreftet for Lise at de kunne gjort det samme.

– Tenk for eksempel hva som kan skje om de ansatte i en barnehage ikke kjenner til dette og serverer ukokte bønner til barna, sier hun.

Seniorrådgiver ved Giftinformasjonen hos Nasjonalt folkehelseinstitutt, Mette Ekeland, sier til KK at man ikke kan fastslå at det var cyanidforgiftning som gjorde familien dårlig, men det kan heller ikke utelukkes.

Videre forklarer hun at cyanidforgiftning er sjelden, og at hun ikke er kjent med tilfeller av slik forgiftning fra ukokte bønner. For de fleste typer bønner er lektiner problemet og årsaken til at de må kokes. Rå bønner kan nemlig gi oppkast, magesmerter og diare på grunn av lektinene.

Cyanid gjør mange ting i kroppen, men det farligste er at det hemmer oksygen- og energiomsetning i cellene. Noen av cyanidstoffene kan raskt gi alvorlig og dødelig forgiftning ved store mengder, forklarer Ekeland.

Ifølge Ekeland har Giftinformasjonen ikke opplevd en økning av denne typen forgiftninger i det siste, men hun er enig i at dette er viktig informasjon å få ut i disse dager hvor mange velger å spise mer vegetarmat.

Enkelte matsopper og bambusskudd er eksempler på andre matvarer som må avkokes før steking eller koking. Dette gjøres ved koke dem i minst 10 minutter uten lokk. Kokevannet skal deretter kastes.

Opplever du alvorlige symptomer på matforgiftning skal du alltid ringe 113.

Kjennes det ikke akutt kan Giftinformasjonen nås på nummer 22 59 13 00 for vurdering og råd. Telefonen er åpen 24 timer i døgnet.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter