Hjem Dyr Støy kan skremme hvaler i hjel – nå skal forskere undersøke hvor mye lyd de tåler

Støy kan skremme hvaler i hjel – nå skal forskere undersøke hvor mye lyd de tåler

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

For sjøpattedyr er lyd en viktig sans. De bruker lyd for å navigere og kommunisere. Forskere frykter at støy fra menneskelig aktivitet kan skremme hvaler ihjel.

Lyd er viktig for hvaler. Tidligere har det vært fokus på hvordan hvaler bruker lyd for å kommunisere, og at det kan forstyrres av menneskelig aktivitet. Når skal forskere i gang med et nytt prosjekt der de fanger hval i Vestfjorden og undersøker hva de hører.

Det er nemlig flere teorier om at lyder skremmer hvalene bort fra beiteområder, eller til og med får dem til å svømme så fort opp mot overflaten at de dør av dykkersyke.

Lyd kan også stresse hvalene, og få dem til å strande. NRK skriver at forskerne nå er redde for at belastningen kan bli så stor at det går ut over bestanden.

Sjefforsker Petter Kvadsheim ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) forklarer før forskerne kan si noe om effekten lydene har på sjøpattedyr, må de vite hvor lav lyd hvalene hører.

Derfor skal de, når vågehvalene svømmer inn til kysten av Nordland i mai, lukke hvalene inne i et sund ved hjelp av noter, nesten som et basseng.

Når hvalene er i «bassenget» skal de benytte samme teknologi som brukes for å teste hørselen på spedbarn: Hvalene vil få elektroder festet med sugekopp i nakken. Dermed kan forskerne få en indikasjon på hvilke lyder hvalene kan høre ved å se på signalene som sendes mellom øret og hjernen.

Professor i arktisk -og marine biologi ved Universitetet i Tromsø, Audun Rikardsen, forteller til NRK at dette er en etterlengtet og viktig forskning.

– Den er svært viktig, for vi vet altfor lite om hørselen til hval. Det er et ambisiøst prosjekt, som jeg håper de lykkes med.

Rikardsen, som selv har forsket på sjøpattedyr i mange år, mener at forskning på hval er blitt nedprioritert og at oljenæringen burde gjort mer.

Kvadsheim, som leder studien for FFI, vil ikke spekulere i om dette kan føre til endringer for næringene som jobber på havet.

– Vi gir våre funn og råd til myndighetene. Det er deres jobb å vedta reguleringer, som begrenser effekten.

Lyd er viktig for hvalenes kommunikasjon med hverandre

Forskning.no har tidligere skrevet om hvordan knølhvaler bruker sang og samarbeid for å gjøre fangsten lettere.

Hvalen bruker sangen sin til å kommunisere over lange avstander. Lydene kan høres 30 kilometer unna. Det er også dokumentert at ulike knølhval-grupper har forskjellige dialekter.

Hvalen bruker lyder for å tiltrekke hverandre. Som en bjelle, kan de varsle de andre hvalene i nærheten og invitere dem til kveldsmat.

Ved hjelp av lyd, kan hvalene også koordinere hverandre og lokalisere byttedyret. Når fisk som ellers liker å gjemme seg under sanden hører hvalens sang, flykter den. Dette gjør fangsten lettere for det smarte pattedyret. 

I videoen under kan du høre knølhvalen synge:

LES OGSÅ: Hundrevis av mennesker samlet seg for å redde strandet hval – fikk en takk de sent vil glemme!

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com