Hjem Helse Har du utsatt vaksinen? Da har helseministeren en bønn til deg

Har du utsatt vaksinen? Da har helseministeren en bønn til deg

De aller fleste nordmenn har vært ivrige på å få tatt koronavaksinen. Faktisk er hele 54,12 prosent fullvaksinerte, ifølge VGs koronastatistikk. 71,18 prosent av befolkningen har fått minst en dose. Ganske snart er milepælen der alle over 18 år er vaksinerte nådd.

Samtidig som er det mange barn og unge – og noen voksne – som ikke er vaksinerte. Smittetallene er høyere enn noen vang. 1.552 personer ble registrert smittet den 27. august. Den gamle smitterekorden fra mars på 1.155 personer har blitt slått når vi nå har den tredje smittebølgen.

Likevel regner ikke helsemyndighetene det som så skummelt nå. Vi har vaksinert en svært stor andel av befolkningen. Så mens det er mange som blir smittet, også en del vaksinerte, så er det langt færre på sykehus: Mens antallet innlagte var 324 personer da koronapandemien rammet, så er det kun 60 innlagte nå – selv om det er langt flere som smittes. Og den dystre rekorden av respiratorpasienter fra starten av pandemien er på 99 personer. Nå er det «kun» 10 personer som mottar respiratorbehandling på grunn av covid-19, viser VG-tallene.

LES OGSÅ: Større bryster av Pfizer-vaksinen – kan det stemme?

Den positive utviklingen med at færre rammes av alvorlig koronasykdom tilskrives vaksinene. Men likevel, er du en av de som har utsatt vaksinen eller droppet den, så har helseminister Bent Høie en bønn til deg:

– Jeg har én viktig melding til deg som utsatte vaksinen fordi du ikke tror du kan bli alvorlig syk. Det kan du, sier helseministeren ifølge Dagbladet.

70 prosent av alle som er innlagt med korona nå er uvaksinerte, og de er yngre og blir stort sett mindre syke nå enn før.

Under en pressekonferanse der helseministeren, FHI-direktør Camilla Stoltenberg og helsedirektød Bjørn Guldvog oppdaterte om koronasituasjonen ble det kjent at FHI og Helsedirektoratet har sendt ut et brev til kommunene der de ber kommunene prioritere vaksinering foran smittesporing, dersom de har lite kapasitet.

Høie sier vi nå tåler mer smitte, for de fleste i de mest utsatte gruppene nå er vaksinert.

Samtidig ble det klart at ministeren fortsatt ber oss holde meteren i offentlige ron.

– Det må være sånn for vi kan ikke vite hvem som er smittet. Husk meteren og hus dose to, sier han ifølge avisa.

Tre uker etter alle over 18 har fått tilbud om vaksine er planen å gjenåpne samfunnet helt.

LES OGSÅ: Nå får ungdommer også tilbud om vaksine

Samtidig kom det en viktig regelendring denne uka: Personer som har gjennomgått covid-19-sykdom i Norge, får nå unntak fra smittekarantene i 12 måneder. Koronasertifikatet til innenlands bruk oppdateres slik at det er grønt i 12 måneder etter gjennomgått covid-19-sykdom.

Frem til nå har perioden for unntak for smittekarantene vært seks måneder for personer som har gjennomgått covid-19-sykdom, dersom sykdommen kunne dokumenteres av norsk helsetjeneste. Nå utvider regjeringen fritaksperioden til 12 måneder.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com