Vi leser stadig om nye arter som inntar norske farvann. Det siste funnet til et forskerteam fra Havforskningsinstituttet vekker oppsikt.
Nylig skrev vi om den sjeldne fiskearten dvergfjesing, som er svært giftig og har dukket på flere badestrender i Mandal den siste tiden.
Nå har en ny observasjon fått mange overskrifter de siste dagene. Et forskerteam fra Havforskningsinstituttet var nylig ute for å merke giganttunfisken makrellstørje da de fikk se noe utenom det vanlige.
Halvannen mil fra fastlandet ved Stadt fikk de øye på en svær skikkelse i vannet. Ved nærmere ettersyn viste det seg at verdens største skilpadde hadde inntatt norske farvann. Havlærskilpadden er det ikke mange som har sett i Norge før.
– Vi ble helt skjelvne da vi så den eksotiske, nesten to meter lange skapningen i overflaten, sa toktleder i HI, Keno Ferter, fra forskningsbåten ifølge BT.
Skilpadden antas å veie flere hundre kilo. Den hadde også en stim av eksotiske arter «på slep». Disse fiskene er kjent for å finne seg en vert, for eksempel hai, havskilpadde.
Ifølge Havforskningsinstituttet er en av fiskene som følger etter skilpadden en såkalt tønnefisk. Denne holder vanligvis til i den vestlige delen av Atlanteren, og man tror derfor at skilpadden har krysset havet for å komme til Norge.
– Dette er jo en art som vi ikke har jobbet mye med, siden den er relativt sjeldent observert i Norge. Men det er et spennende spørsmål hvorvidt denne skilpadden har norske farvann som en del av sitt beiteområde, og om de klarer å komme seg tilbake hvor de hører hjemme, sier forsker Otte Bjelland til BT.
Nedenfor kan du se den unike videoen som er publisert av Havforskningsinstituttet:
LES OGSÅ: Ruth (92) har jaktet elg i over 70 år