Hjem Dyr Fem utrolige fakta du neppe visste om katter
Dyr

Fem utrolige fakta du neppe visste om katter

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Hvis du er glad i katter er det bare å lene deg tilbake og kose deg med disse morsomme faktaene om dyrene internett aldri kan få nok av…

Om ikke det aller vanligste så er hvertfall katten et av det mest vanlige kjældyrene i Norge. Og vi har observert at leserne våre elsker katter -så her kommer litt til:

1. Ordtaket «En katt lander alltid på beina» er ikke bare en gammel myte

Katt hopper
Foto: Canva

Det stemmer faktisk – i alle fall i de fleste tilfellene!

Katter har en naturlig evne til å lande på føttene, kalt «righting reflex».

Denne refleksen lar katter raskt vurdere hvilken vei som er nede og rotere kroppen mens de er i luften. De har ifølge Anicura også et vestibulærapparat, som er et sanseorgan inne i øret for balanse og orientering.

Når katten faller, finner de raskt ut hvilken vei som er opp, roterer hodet i den riktige retningen, og kroppen følger etter.

Det kan selvsagt skje at katter faller uten å lande på beina, særlig om de ikke har lang nok tid i luften til å snu seg helt rundt.

2. Jo høyere fallet er, desto mer sannsynlig er det at katten overlever

Foto: Canva

Jo lavere fallet er jo større er sannsynligheten for at katten blir skadet! BBC skriver om katteeier Brittney som lot vinduet stå åpent onsdag morgen for å gi Sugar litt luft. Sugar ble litt for nysgjerrig, falt fra 19. etasje – og klarte seg helt fint.

Katter er i utgangspunktet dyr som oppholder seg mye i trær. Vel og merke når de ikke er huskatter i hjemmene våre.

Biologen Jake Socha sier til BBC at dyr som lever i trær før eller siden kommer til å falle. Katter, aper, krypdyr og andre skapninger vil hoppe etter byttedyr og glippe neste grein, en grein vil knekke, eller vinden vil feie dem ned fra treet. Så evolusjonen har sørget for at de er i stand til å overleve fall.

– Å kunne overleve fall er en kritisk ting for dyr som lever i trær, og katter er en av dem, sier Socha.

Hvis en katt faller fra en større høyde, har den også mer tid til å korrigere posisjonen underveis og forberede seg mer på landingen.

3. Det er vitenskapelig bevist at katteeiere er sunnere mennesker

Foto: Canva

Å eie en katt kan være givende. En katt har ifølge Helpguide.org evnen til å både roe nervesystemet og gi et umiddelbart utløp for moro og lek.

Forskning viser at katter reduser stress og angst. Faktisk kan også kattens maling roe nervesystemet og senke blodtrykket – til katteeieren!

Katteeiere har lavere risiko for hjertesykdom og hjerneslag.

Et barn som blir eksponert for katter i løpet av de første årene av livet, har høyere sannsynlighet for å utvikle et immunsystem som bekjemper ikke bare katteallergier, men også andre typer allergener.

Katter er dessuten også herlig selskap og reduserer følelsen av ensomhet for eierne.

4. Det er mange grunner til at katter maler

Foto: Canva

Helt fra barnsben av lærer vi at katten maler for å fortelle oss at de er glade. Dette er bare en del av bildet.

Malingen antas å være delvis frivillig og delvis instinktiv. New Scientist skriver at forskning tyder på at katter kan male av ulike grunner: De kan bruke den myke rumlingen som en måte å kommunisere på – og som en form for å berolige seg selv. Ja det antas til og med at maling har en helbredende effekt for katten. Det er grunnen til at katter ofte maler når de er skadet, eller etter en stressende hendelse.

5. Kattehjerner ligner veldig på menneskehjerner

Kattehjernen har 1000 ganger mer «datalagring» enn en iPad – og fungerer en million ganger raskere. Størrelsen på hodet spiller altså ikke så stor rolle, skriver Petful.

Mennesker og katter har praktisk talt identiske deler i hjernen når det kommer til det å styre følelser.

Vi har også en lignende overordnet hjernestruktur. Hos både mennesker og katter er hjernen sammensatt av grå og hvit substans. Akkurat som mennesker har katter temporale, occipitale, frontale og parietallapper i hjernebarken. Hver region henger sammen på samme måte.

Katter ser ut til å tenke i samme mønster som mennesker også, delvis på grunn av likheten i nevrotransmittere, som brukes til å formidle data. Katter mottar innspill fra de grunnleggende fem sansene og behandler disse dataene akkurat som mennesker gjør.

Fysisk sett er kattehjernen 90 prosent lik en menneskehjerne… Har du en katt som sitter i godstolen og leser dette sammen med deg nå sitter den antagelig og myser lurt på deg nå…

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com