Hjem Fremhevet Fetterens far: Birgittes foreldre har blitt hjernevasket av enkelte i politiet

Fetterens far: Birgittes foreldre har blitt hjernevasket av enkelte i politiet

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Jakob er far til Birgitte Tengs sin fetter. Han mener politi og foreldrenes forsvarsadvokater har bidratt til at Birgittes foreldre i så mange år har trodd fetteren sto bak den grusomme handlingen.

– Jeg har ingen problemer med å forstå at Karin og Torger har gått med den oppfatningen, at de trodde det var vår sønn som hadde begått dette drapet. Det har vært en håndfull lensmannsbetjenter som har vært der ute og hjernevasket dem til å opprettholde denne oppfatningen, sier Jakob i et intervju med NRK.

17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet død 6. mai 1995 i et skogholt på Karmøy. Den siste sikre observasjonen av henne er kvelden før, da hun forsøkte å få skyss hjem etter en kveld tilbrakt på et bedehus.

Birgitte Tengs fetter ble pågrepet for drapet. Han tilsto, men trakk senere tilbake tilståelsen. Fetteren ble ifølge TV 2 dømt for drapet i tingretten, men ble frikjent i lagmannsretten. Han ble likevel dømt til å betale oppreisning til foreldrene til Birgitte.

Etterforskningen av drapet på hans 17 år gamle og da jevnaldrende kusine har vært gjenstand for massiv kritikk

I høst slo nyhetsbomben ned: En menn på 50 år er nå pågrepet og siktet for drapet på Birgitte Tengs, og mistenkt for drapet på Tina Jørgensen.

Pågripelsen kom som et resultat av at politiets Cold case-gruppe har gjort flere nye undersøkelser i den uoppklarte drapssaken.

Foreldrenes bistandsadvokat uttalte til TV 2 at foreldrene nå åpner for å droppe erstatningskravet mot fetteren – dersom de blir overbevist om hans uskyld.

De to familiene bor bare en drøy kilometer ifra hverandre på Karmøy. Da fetteren ble siktet for drapet, ble familien splittet i to.

I tillegg til å mene politiet har hjernevasket foreldrene, legger Jakob også skylden på familien Tengs sine to bistandsadvokater, Erik Lea og John Christian Elden.

– Ikke minst så har det vært to bistandsadvokater som har feilinformert dem i mange, mange år.

Han mener advokatene burde ha sørget for at foreldrene fikk med seg at fetteren var ute av saken, lenge før pågripelsen av den siktede 1. september i år.

– Karin og Torger burde ha fått noen signaler om at saken ikke er slik som de har trodd tidligere, og de signalene burde ha kommet for flere år siden. Og i hvert fall når Cold case-gruppen i 2016 signaliserte at det var potensial for å oppklare denne saken, sier Jakob.

Begge adokatene har et temmelig likelydende svar_

– Det er ikke advokatenes oppgave å forme klientenes meninger. De har vært meget klare på sin oppfatning i denne saken, sier John Christian Elden i en e-post.

Foreldrene i sjokk

Foreldrene til Birgitte Tengs skal være i sjokk over de nye opplysningene om at tingretten mener det er meget sterkt sannsynlig at den nå siktede mannen i 50-årene står bak drapet på datteren deres.

Erik Lea har uttalt til NRK at det er en lettelse for foreldrene om politiet nå har tatt rett mann.

– Da får de endelig et svar. Det betyr samtidig at de har tatt feil av fetteren i alle disse år. Det utløser skyldfølelse overfor fetteren. De sitter igjen med store spørsmål, forteller bistandsadvokaten.

Mens fetterens far har blitt boende to kilometer fra foreldrene til Birgitte Tengs, har det ikke vært mulig for fetteren å leve et normalt liv i Norge etter frifinnelsen. Det har vi tidligere skrever om i denne artikkelen.

– Som uskyldig skulle jeg fått lov til å få fullstendig frihet. Den eneste plassen jeg har funnet fullstendig frihet, er dessverre utenfor Norge, sa fetteren i et intervju med TV2 i 2010.

Han tilsto drapet, men det skjedde etter at han ble utsatt for isolasjon, press og bruk av avhørsmetoder som har fått skarp kritikk. Han trakk senere tilståelsen, og etter flere rettsrunder ble han frikjent i lagmannsretten.

Etter løslatelsen dro fetteren til Bergen for å studere, men der fikk han ikke være i fred. Advokat Arvid Sjødin, som representerte han i tingretten, har fortalt at den unge mannen opplevde å bli stigmatisert.

TV 2 skriver at fetteren har bygget opp en god karriere med flere prestisjefylte jobber i utlandet, og underveis også har stiftet egen familie.

Da han i 2010 prøvde å returnere til Vestlandet fikk han til slutt jobb i Fokus Bank. Men da banken ble kjent med bakgrunnen hans trakk de tilbudet. Banken ble dømt til å betale 925.000 kroner i erstatning, men fetteren fikk ikke tilbake jobben.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com