lørdag, januar 23, 2021

Gutten varmer sine for tidlig fødte søsken. Det er ikke bare rørende, det har en enorm fordel

Mest lest nå

Noen ganger kommer man over saker eller bilder som virkelig gjør inntrykk. Dette bildet av en liten gutt som hjelper sin far med å varme sine for tidlig fødte tvillingsøsken er akkurat et slikt bilde.

Bildet ble først publisert på den danske Facebook-siden Föräldrar och födsel i Danmark, men har nå spredd seg til nettsteder og Facebook-sider verden over.

Sammen med bildet kan man lese:  


Revolusjonerende tenkning i Uppsala, Sverige. Barn på 700 gram kan ligge hud mot hud på foreldrenes bryst istedenfor i kuvøse.

En svensk professor, Uwe Ewald, reiser rundt på sykehus for å fortelle om sin revolusjonerende praksis. For tidlig fødte barn, som er født opp til 3 måneder før tiden, får tilbudet om å ligge på foreldrenes bryst istedenfor alene i en kuvøse.

LES OGSÅ: For tidlig født gutt ble gitt mindre enn 2% sjanse for å overleve. Mot alle odds klarte han seg

Uwe Ewald poengterer at foreldrenes bryst er bedre til å regulere temperaturen enn en kuvøse. Hud mot hud kontakten hjelper barnet til å trekke pusten bedre. Barnet blir roligere og går raskere opp i vekt. Forskning viser at foreldrenes bakterieflora – sammenlignet med sykehusbakterier – forminsker risikoen for alvorlige infeksjoner hos disse utsatte barna.

fintbilde
Foto og kilde: Facebook

Kengurumetoden går ut på at man bruker hudkontakt for å varme for tidlig fødte barn. Studier fra Örebro universitetet i Sverige har påvist at smerten til disse barna blir mindre når de har hudkontakt med mamma, pappa eller som i dette tilfellet, søsken.

For tidlig fødte barn har lett for å få smerter, ettersom hjernen og nervesystemet er under utvikling. Smerten kan forårsake skader for barnet – det samme kan smertestillende medisin. Derfor har den såkalte kengurumetoden blir undersøkt som et alternativ. Den viser seg som svært effektiv. Sverige er et av landene som har nådd lengst når det gjelder å bruke denne metoden, skriver Dagens.dk.

Tidligere skepsis 

Selv om man nå vet hvor viktig hudkontakt kan være, har det historisk sett vært mye skepsis forbundet rundt det. I Stavanger tar de kunnskapen om hudkontakt for premature barn på alvor. Der har de mer eller mindre gått bort fra kuvøse og legger babyene rett på foreldrenes bryst.

– Jeg opplever at mye motstand er snudd til nysgjerrighet de siste fem til ti årene. Mange har fått troen på metoden. Endelig, sier seksjonsoverlege ved Stavanger universitetssjukehus, Siren Rettedal til NRK.

Kanskje noe å tenke på om du kommer ut for å føde for tidlig og blir tilbudt kuvøse? Del gjerne denne informasjonen videre! 

LES OGSÅ: Ambers baby levde bare i 17 minutter. Nå har foreldrene en grunn for at de deler de hjerteskjærende bildene fra fødselen

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter